Microsoft Education Exchange (E2) 2018 i Singapore

Jag har en ledig eftermiddag och sitter och reflekterar över Microsoft Education Exchange (E2) som jag hade förmånen att få vara en del av under förra veckan. Detta är ett årligt återkommande event där deltagare från hela världen bjuds in för att dels dela med sig av sina erfarenheter på plats och dels få nya erfarenheter att dela med sig av efteråt. Microsoft har ett nätverk av drygt 8000 så kallade Microsoft Innovative Educator Experts (MIEExperts) där 310 av dessa från 91 olika länder var uttagna i år.

E2-Group-Photo-1024x378

Själva programmet var koncentrerat till 13/3-15/3 men smygstartade med en välkomstceremoni på måndagskvällen 12/3 där det bjöds på god mat och dryck i hotellets trädgård. Jag hade flugit in under eftermiddagen tillsammans med vår svenska Teacher Engagement Manager (TEM), Ellen Hagstrand, och lagom till middagen så sammanstrålade vi med övriga medlemmar av Team Sweden, Kristina Johansson (MIEExpert) och vår internationella superstar Emma Nääs (MIE Fellow).

Welcome reception

Tisdag 13/3 startade med lite keynotes med många intressanta talare och därefter introducerades Educator Challenge där vi i grupper, med lärare från olika länder, skulle skapa en lektion utifrån vissa givna parametrar. Vi hade redan innan eventet blivit indelade i grupper och jag hamnade i grupp 48 tillsammans med Vicent Gadea från Spanien, Ewout Warringa från Nederländerna, James Murray från Irland och Dominique Nibart från Frankrike.

team 48 2

Även onsdag 14/3 började med givande keynotes kring intressanta ämnen. Därefter följde så kallade breakout sessions med ett pass innan lunch och ett efter. Under dessa sessions fick man välja bland ett rikt utbud av workshops. Jag valde att arbeta med Minecraft och programmering tillsammans med Kristina och under ledning av Stephen Reid. Därefter fick vi ytterligare lite tid till vår Educator Challenge innan den skulle lämnas in 17:00. Mellan 17-19 följde en Technology Showcase där vi fick möjlighet att prova på att programmera en Microbit.

Minecraft

Följande dag, torsdag 15/3, inleddes även den med keynotes och för oss svenskar var det extra intressant eftersom vår egen Emma Nääs skulle hålla det avslutande talet. Hon gjorde en lysande presentation där hon lyfte fram vikten av att våga utvecklas och testa nya saker eller som hon själv säger: Hoppa! Som lärare i engelska och idrott och hälsa tror jag det är bra att lära sig hoppa både fysiskt och mentalt och att bibehålla lusten och viljan att hoppa livet igenom. Sedan följde Learning Marketplace där samtliga deltagare hade en egen liten monter där de presenterade något utvalt projekt som de ville visa upp.

Under Learning Marketplace pratade jag lite med Simon Goodall från London som stod i montern mittemot mig. Han berättade hur BBC gjort sin största satsning inom utbildning på många år när de nyligen delat ut i miljon Microbits till skolbarn i Storbritannien. Jag tyckte att detta var en intressant satsning och hoppas på att SVT kan ta efter detta exempel och göra samma sak här i Sverige. Andra intressanta saker under veckan var hur AI kommer mer och mer och hur Quantum Computing kommer avancera vad som är möjligt på sätt som vi ännu inte kan överblicka. Min gruppmedlem Ewout hade med sig en HoloLens som var väldigt kul att testa. Efter att ha provat detta får man verkligen känslan av vi snart kommer lämna laptops för verkligt wearable computers. På kvällen var det dags för Awards Ceremony vid Gardens by the Bay, Flower Field Hall. Det var sista kvällen med gänget och vi fick en skön avslutning med god mat, svalkande drycker och bra musik. Vi i Team Sweden gjorde en stark finish och hörde till dem som dominerade dansgolvet allra mest. Dagen efter blev det frukost, hemresa och tillbaka till vardagen; en vardag med nya perspektiv och nya målsättningar.

Awards ceremony

Sammanfattningsvis måste jag säga att det var svårt att hålla det här blogginlägget någorlunda kort och koncist eftersom jag har så mycket jag skulle kunna skriva och så många bilder jag skulle kunna visa. Jag befinner mig just nu i Le Vigan, Frankrike, med en elevgrupp och min kollega Kristina Ottander där vi arbetar med ett Erasmus+ projekt kring hållbar utveckling tillsammans med elever och lärare vid Lycée André Chamson. Jag ser en del likheter mellan det våra elever gör och vad jag själv gjorde i Singapore. Därför vill jag först och främst vill lyfta fram att internationella utbyten i alla dess former är en otroligt väsentlig del av dels vår personliga utveckling och framförallt för hela mänsklighetens gemensamma strävan för en mer gemensam och bättre värld. Trots ökade teknologiska möjligheter att kommunicera online i både tal, skrift, video och numera även HoloLens så kan det aldrig fullt ut ersätta mänskliga möten i verkliga livet.

En reaktion på ”Microsoft Education Exchange (E2) 2018 i Singapore

  1. Pingback: Tre svenska lärare delar erfarenheter från Microsoft Educator Exchange i Singapore - Pressrum

Lämna en kommentar