Nätverksträff hos Microsoft 8/12

Idag, torsdag 8/12, var vi, Katherine Berg, David Holmström, Jonas Gustafsson och jag hos Microsoft på en nätverksträff för Microsoft Innovative Educator Experts (MIEEs). Dagen inleddes med frukost följt av en introduktion av Ellen Hagstrand som är Teacher Engagement Manager (TEM) vid Microsoft. Hon hälsade oss välkomna, gick igenom dagordningen och presenterade fem nyblivna MIEEs i Sverige varav en, Mattias Ramström, arbetar med oss på Rodengymnasiet.

ellen-och-vi

Nästa punkt på agendan var en inspirationföreläsning av Gustav Nilson från Habitud. Han pratade om vägar till välbefinnande och hur vi kan lära oss att fungera bättre i vardagen. Det var en intressant föreläsning som varvades med praktiska övningar där vi som åhörare fick deltaga och ge input. Gustav är legitimerad psykolog och kunde ge vetenskaplig och initierad kunskap på området. Han visade överskådligt hur våra gener och vårt eget agerande utgör 90 procent av hur vi uppfattar våra liv och hur vi mår. Yttre omständigheter påverkar endast de resterande 10 procenten. Gustav Nilsson pratade även om hur vi kan skapa en koppling mellan datorspel och undervisning, där belöning och positiv uppmuntran ger resultat och självförtroende och triggar oss att nå vidare, till nya nivåer och en vilja att utvecklas och bli bättre.

bättre mående.jpg

30 procent av alla amerikaner betraktar sig som amatörmusiker sa Per Emanuelsson från Soundtrap. När han sedan gjorde en snabb handuppräckning med oss så visade det sig att dagens deltagare uppvisade samma tendens. Han pratade om vikten av kritiskt tänkande, samarbete, kommunikation och kreativitet och hur musikskapande tränar alla dessa förmågor. Han framhävde att multi-device platforms är centralt då det ger elever möjlighet att arbeta från vilken telefon, padda eller dator som helst. Sen gick han vidare och pratade om feedback-loopar och andra tekniska finesser. Ni kan själva läsa mer på Soundtrap.

Music bättre.jpg

Fredrik Johansson och Fredrik Ahlzén pratade om Minecraft och hur de använder detta spel i undervisningen. De berättade också om HP Sprout och hur det är ett effektivt sätt att skanna in 3D-objekt i Minecraft. De talade exempelvis om för oss hur de tillsammans med eleverna skannade in sig själva i spelet. De fick initial input av Sandra Wissting på Atea och senare har Jerker Porat från Microsoft besökt dem och filmat deras arbete. De använde sedan Makerspace för samverkan i Region Sydost. Vidare berättade de hur de har lagt in träd med Command Blocks. Eleverna skapade också en gemensam realm där de kunde samarbeta i sitt skapande. Fredrik och Fredrik betonade hur de kopplar elevernas arbete med Minecraft till styrdokument i form av examensmål och ämnesplaner. De berättade att de framöver har planer på att bli involverade i EU-projektet Make Learn Share Europe som är ett treårigt projekt där äldre elever lär yngre.

Minecraft.jpg

Efter lunch så pratade Peter Zier om visuella tips i Powerpoint. Han inledde med hur tre är ett magiskt nummer när det kommer till film, litteratur och även presentationer. Tre ord, exempelvis IT, Lokaler och Personal räcker gott och väl för en slide. Vi är definitivt visuella varelser så tre bilder funkar också bra och är många gånger mer talande i det att en bild säger mer än tusen ord. Peter påpekade att vi kommunicerade i bilder långt innan vi utvecklade vårt skriftspråk. Han gick sen vidare och pratade om vikten av färgharmoni och kontrast. Svart på vitt fungerar alltid men det finns många andra kombinationer som fungerar ypperligt och Peter uppmanade oss att experimentera men samtidigt vara observanta på utfallet. Videoklipp är bra inslag i en Powerpoint då det skapar variation och bryter av då åhörarna för en stund får lyssna till en annan röst. I presentationssammanhang så är symmetri och asymmetri viktiga aspekter för att skapa balans. Peter tipsade oss om att testa och leka med dessa aspekter av våra presentationer. Testa även att arbeta med transparanta inslag och kom ihåg att allting behöver inte vara linjärt. Undvik för mycket information och allmänt brus. Var också försiktig med animationer så att de ej tar för mycket fokus. Designa så att även de på sista raden kan se vad som står.

powerpoint

Mick Hellgren, utvecklingsstrateg i Sandvikens kommun, visade Power BI och hur detta verktyg kan åskådliggöra statistik på ett illustrativt sätt. Han betonade vikten av data med citatet ”without data you’re just another person with an opinion” av W. Edwards Deming. Mick berättade hur data och Power BI kan vara hjälpfullt i det systematiska kvalitetsarbetet och vittnade personligen om hur det har utvecklat arbetet i Sandviken. Det går utmärkt att använda Power BI när man exempelvis arbetar med exit tickets genom att koppla en Excelundersökning till Sharepoint och så matas det automatiskt till Power BI.

mick-hellgren-power-bi

Andreas Eng, från Eventful, avslutade dagen med att berätta om Microsoft Classroom. Han visade hur man kan skapa uppgifter, lägga in material och göra inlämningsmappar. Det kommer snart även gå att koppla till Urkund. Det går att lämna feedback och det finns även en koppling till Class Notebook. I filer finns en koppling till Sharepoint och en webplatssamling. IT-administratörer kan använda School Data Sync och skapa alla klassrum. Det finns en automatisk koppling till kalendern så när man sätter ett inlämningsdatum för en uppgift så hamnar den direkt i både elevernas och lärarens kalender. För att allt ska funka optimalt är det bra att ansluta datorn till Azure. Sammanfattningsvis kan man konstatera att Microsoft Classroom gör Office365 och Class Notebook till en än bättre lärplattform.

andreas

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s